«Γυμνώνουν» τα ειδικά ασθενοφόρα για να τα στείλουν στα hot spots….!!!Σκάνδαλο εγκληματικής διαχείρισης από το κράτος!

Τι συμβαίνει με τα 18 «ασθενοφόρα» που μας δώρισε η Ολλανδία;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης
τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Τι συμβαίνει με τα 18 «ασθενοφόρα» που μας δώρισε η Ολλανδία;


Στα μέσα του περασμένου Απρίλη δώρισε η Ολλανδία μέσω του ΕΤΠΠ 18 «ασθενοφόρα» μεταχειρισμένα στη χώρα μας για να ενδυναμώσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές της.


Τα εισαγωγικά στη λέξη ασθενοφόρα τα χρησιμοποιώ γιατί διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, ότι πρόκειται για 9 σετ, όπου το κάθε σετ περιλαμβάνει  ένα όχημα με τρέιλερ, όπου διαθέτει τον απαραίτητο μηχανικό εξοπλισμό (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, προβολείς, σκηνικό υλικό με δυνατότητα άμεσου στησίματος, θερμαντικό σώμα, κρεβάτια πτυσσόμενα, κλπ) και ένα όχημα με τρέιλερ, όπου διαθέτει τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για την άμεση αντιμετώπιση τραυματιών και ασθενών μετά από μια καταστροφή.


Η εσωτερική τους διαμόρφωση καμιά σχέση δεν έχει με αυτή του ασθενοφόρου που γνωρίζουμε. Ακόμα και τα οχήματα είναι σχεδόν γεμάτα με υλικά και το κάθε υλικό έχει τη δική του θέση εντός του αντίστοιχου οχήματος ή του αντίστοιχου τρέιλερ.


Το κόστος του κάθε σετ αγγίζει το ποσόν των 300.000€.


Για το λόγο αυτό κλήθηκαν πέρυσι στην Αθήνα και εκπαιδεύθηκαν εργαζόμενοι (οδηγοί και διασώστες) του ΕΚΑΒ, ώστε να μάθουν την ταχύτερη αξιοποίηση των υλικών και των δυνατοτήτων του εξοπλισμού.


Στον ορισμό της πολιτικής προστασίας τονίζεται ο στόχος της μείωσης των δυσμενών επιπτώσεων μιας καταστροφής και σε συνδυασμό με τις οδηγίες του Σχεδίου Ξενοκράτης  προς το Υπουργείο Υγείας όπου αναφέρεται ότι:


«Κινητοποιεί τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του και τα εποπτευόμενα απ’ αυτό ιδρύματα και οργανισμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων,  ως και την παροχή αρωγής στους πληγέντες, τόσο στους χώρους των καταστροφών, όσο και στους χώρους νοσηλείας» και τη διαπίστωση που αναφέρει στο βιβλίο του «Φυσικές και Τεχνολογικές καταστροφές» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας κος Ευθύμιος Λέκκας, ότι: «η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι συνήθως τα υπαίθρια νοσοκομεία, τα οποία εγκαθίστανται στον τόπο της καταστροφής 48 ή και περισσότερες ώρες μετά το γεγονός, παρέχουν τη συνήθη ιατρική φροντίδα και όχι τις πρώτες βοήθειες που είναι οι περισσότερο απαραίτητες τουλάχιστον  κατά τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή».


Θα έπρεπε να πανηγυρίζαμε γιατί πλέον θα διαθέταμε σαν χώρα 9 σετ, που αν και μεταχειρισμένα, θα μπορούμε σε μηδενικό χρόνο να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στον τόπο της καταστροφής.


Οι μήνες πέρασαν και ευρισκόμαστε σήμερα σχεδόν ένα χρόνο μετά, τα οχήματα να τα παραδίδει το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) στις Υγειονομικές Περιφέρειες και με τη σειρά τους, αφού τα αδειάσουν από τα υλικά, σε νοσοκομεία της Ελλάδος για να χρησιμοποιηθούν  για τη μεταφορά των επισκεπτών υγείας στα hot spot….!!! Ο δε εξοπλισμός να μοιρασθεί δεξιά και αριστερά….!


Δηλαδή από μια περιουσία 300.000 € Χ 9 =2.700.000 € αξιοποιούμε τα 18 Χ 15.000 € (που κοστίζει ένα όχημα μεταφοράς) = 270.000 € το 1/10 της δωρεάς.
αττικα νεα

Σχόλια